Osvedčená veľmi skorá odroda baklažánu s typicky kyjakovitými plodmi s čierno fialovou šupkou. Vhodná do skleníkov a fóliovníkov, v teplých a záhrevných polohách aj na vonkajšie záhony. Plody nenechávajte prerastať, mladé sú krehké a najchutnejšie.
Teplomilná zelenina, vhodná na pestovanie z predpestované sadby. Vyžaduje záhrevné piesčitohlinité pôdy. Vhodná na pestovanie v pestovateľských krytoch (fóliovníkoch, skleníkoch).
Latinský názov: Solanum melongena
Výsev do skleníka: marec
Presádzanie: máj
Doba zberu: júl – august
Spon: 60 x 40 cm
Balenie: 0,8 g
AKO PESTOVAŤ BAKLAŽÁN ?
Baklažány sú rovnako citlivé ako napríklad papriky, najlepšie sa im bude dariť v skleníku, kde je stála teplota a vlhkosť. Na úspešný rast potrebujú minimálnu teplotu 18 ?C, slnko a bezvetrie.
Ak ich pestujete zo semienok, treba ich vysiať v marci, pretože rastlinky baklažánov rastú pomaly.
Baklažány, rovnako ako paradajky, cukety, papriky alebo uhorky je potrebné pravidelne a dostatočne prihnojovať plným hnojivom a zalievať.
Rovnako ako u paradajok, baklažánom vždy vyštipujte bočné výhony, aby rastlinu zbytočne nevyčerpávali a ponechajte iba hlavné štyri. To isté platí, akonáhle rastlina nasadí na plody.
Podľa veľkosti a sily rastliny ponechajte maximálne 5-7 rastúcich plodov, ostatné odstráňte. Dočkáte sa tak pekných veľkých baklažánov.
Plody vždy zberajte, keď majú zrelú farbu, pevnú a lesklú šupku. Akonáhle je šupka mäkkšia a matná, tak je to známka prezretosti plodu.
PREČO PESTOVAT BAKLAŽÁN ?
Baklažán v 100 g obsahuje:
24 kalórií, 0,2 g tukov, 6 g sacharidov (z toho 3,5 g cukry), 3 g vlákniny a 1 g bielkovín.
Vitamíny A, B, C, E, K
Minerálne látoky draslík, horčík, vápnik, sodík, fosfor, mangán, meď, zinok a železo, omega 6 a omega 3 kyseliny.
Baklažán upravuje trávenie, bojuje proti rakovine kože, zlepšuje zdravie kostí a funkcie mozgu, zlepšuje zdravie srdca, bráni vrodenému defektu, bráni krvácaniu z ciev, znižuje citlivosť na alergie, pomáha bojovať proti chudokrvnosti, pomáha zvládať cukrovku.
Teplomilná zelenina, vhodná na pestovanie z predpestované sadby. Vyžaduje záhrevné piesčitohlinité pôdy. Vhodná na pestovanie v pestovateľských krytoch (fóliovníkoch, skleníkoch).
Latinský názov: Solanum melongena
Výsev do skleníka: marec
Presádzanie: máj
Doba zberu: júl – august
Spon: 60 x 40 cm
Balenie: 0,8 g
AKO PESTOVAŤ BAKLAŽÁN ?
Baklažány sú rovnako citlivé ako napríklad papriky, najlepšie sa im bude dariť v skleníku, kde je stála teplota a vlhkosť. Na úspešný rast potrebujú minimálnu teplotu 18 ?C, slnko a bezvetrie.
Ak ich pestujete zo semienok, treba ich vysiať v marci, pretože rastlinky baklažánov rastú pomaly.
Baklažány, rovnako ako paradajky, cukety, papriky alebo uhorky je potrebné pravidelne a dostatočne prihnojovať plným hnojivom a zalievať.
Rovnako ako u paradajok, baklažánom vždy vyštipujte bočné výhony, aby rastlinu zbytočne nevyčerpávali a ponechajte iba hlavné štyri. To isté platí, akonáhle rastlina nasadí na plody.
Podľa veľkosti a sily rastliny ponechajte maximálne 5-7 rastúcich plodov, ostatné odstráňte. Dočkáte sa tak pekných veľkých baklažánov.
Plody vždy zberajte, keď majú zrelú farbu, pevnú a lesklú šupku. Akonáhle je šupka mäkkšia a matná, tak je to známka prezretosti plodu.
PREČO PESTOVAT BAKLAŽÁN ?
Baklažán v 100 g obsahuje:
24 kalórií, 0,2 g tukov, 6 g sacharidov (z toho 3,5 g cukry), 3 g vlákniny a 1 g bielkovín.
Vitamíny A, B, C, E, K
Minerálne látoky draslík, horčík, vápnik, sodík, fosfor, mangán, meď, zinok a železo, omega 6 a omega 3 kyseliny.
Baklažán upravuje trávenie, bojuje proti rakovine kože, zlepšuje zdravie kostí a funkcie mozgu, zlepšuje zdravie srdca, bráni vrodenému defektu, bráni krvácaniu z ciev, znižuje citlivosť na alergie, pomáha bojovať proti chudokrvnosti, pomáha zvládať cukrovku.