Cibuľa Karminka je jarná odroda karmínovej až fialovej farby, vytvára polodlhé, tupo zakončené cibule. Vhodná je predovšetkým na konzumáciu v surovom stave.
cibuľa jarná karminka červená je podlhovastá odroda cibule, tupo zakončená. je ideálna na krájanie na koliečka. šupka je karmínovo červená až fialová. dužina je veľmi jemná, biela, pevná, s karmínovo červeným sfarbením medzi jednotlivými suknicami, výbornej pikantnej chuti.
odroda je stredne dlho skladovateľná. výnos a intenzita vyfarbenia sú na svetovej úrovni. vynikajúca šalátová odroda vhodná predovšetkým pre konzumáciu v surovom stave. pri spracovaní vyššími teplotami dochádza k nežiaducej zmene farby.
pestovanie cibule z priamych výsevov: na pestovanie cibule sú najvhodnejšie stredne ťažké hlinitopiesočnaté pôdy v záhrevných polohách. zaraďujeme ju do druhej až tretej trate s dobrou zásobou živín, s ph minimálne 5,5. vysievame čo najskôr na jar, aby semená mali dostatok vlahy, do riadkov 30 – 35 cm vzdialených, do hĺbky 2 – 3 cm. v riadku jednotíme podľa potreby na 4 – 5 cm. v priebehu vegetácie venujeme pozornosť kultivácii s cieľom udržať prevzdušnenú štruktúru pôdy. závlaha je vhodná, ale iba do polovice júla. v uzavretých polohách a vo vlhšom období vyžaduje cibuľa od polovice júna ochranu fungicídmi proti plesni cibuľovej. zbierame, keď je vňať z polovice rastlín poľahnutá a cibule majú žltohnedú šupku. dosušíme na záhonoch alebo na roštoch.
pestovanie cibule zo sadzačky: na predpestovanie sadzačky vysievame osivo od marca do polovice apríla husto do riadkov. na 10 m2 potrebujeme približne 100 g osiva. v dobe, kedy cibuľky dosiahnu hrúbku cerucky, porast vytrháme a necháme na slnku zatiahnúť. optimálna teplota na skladovanie je do 5 ?c. na budúci rok sadzačku vysádzame na záhon skoro na jar tak, aby koniec krčku mierne vyčnieval nad povrch záhonu. na m2 vysádzame 100 – 300 g cibuliek v spone 20 x 8–10 cm. cibule pestované zo sadzačky majú oproti priamo siatym cibuliam horšiu skladovateľnosť, ale podstatne skorší zber.
cibuľa jarná karminka červená je podlhovastá odroda cibule, tupo zakončená. je ideálna na krájanie na koliečka. šupka je karmínovo červená až fialová. dužina je veľmi jemná, biela, pevná, s karmínovo červeným sfarbením medzi jednotlivými suknicami, výbornej pikantnej chuti.
odroda je stredne dlho skladovateľná. výnos a intenzita vyfarbenia sú na svetovej úrovni. vynikajúca šalátová odroda vhodná predovšetkým pre konzumáciu v surovom stave. pri spracovaní vyššími teplotami dochádza k nežiaducej zmene farby.
pestovanie cibule z priamych výsevov: na pestovanie cibule sú najvhodnejšie stredne ťažké hlinitopiesočnaté pôdy v záhrevných polohách. zaraďujeme ju do druhej až tretej trate s dobrou zásobou živín, s ph minimálne 5,5. vysievame čo najskôr na jar, aby semená mali dostatok vlahy, do riadkov 30 – 35 cm vzdialených, do hĺbky 2 – 3 cm. v riadku jednotíme podľa potreby na 4 – 5 cm. v priebehu vegetácie venujeme pozornosť kultivácii s cieľom udržať prevzdušnenú štruktúru pôdy. závlaha je vhodná, ale iba do polovice júla. v uzavretých polohách a vo vlhšom období vyžaduje cibuľa od polovice júna ochranu fungicídmi proti plesni cibuľovej. zbierame, keď je vňať z polovice rastlín poľahnutá a cibule majú žltohnedú šupku. dosušíme na záhonoch alebo na roštoch.
pestovanie cibule zo sadzačky: na predpestovanie sadzačky vysievame osivo od marca do polovice apríla husto do riadkov. na 10 m2 potrebujeme približne 100 g osiva. v dobe, kedy cibuľky dosiahnu hrúbku cerucky, porast vytrháme a necháme na slnku zatiahnúť. optimálna teplota na skladovanie je do 5 ?c. na budúci rok sadzačku vysádzame na záhon skoro na jar tak, aby koniec krčku mierne vyčnieval nad povrch záhonu. na m2 vysádzame 100 – 300 g cibuliek v spone 20 x 8–10 cm. cibule pestované zo sadzačky majú oproti priamo siatym cibuliam horšiu skladovateľnosť, ale podstatne skorší zber.