Dusíkaté hnojivo s amoniakálnou formou dusíka 21% N. Používa sa na základné dusíkaté hnojenie do pôdy pred sejbou alebo výsadbou rastlín.Má veľmi dobré uplatnenie pri hnojení zemiakov a vďaka vysokému obsahu síry (24% ) aj cibuľovín,hlúbovej zeleniny a strukovín.Patrí medzi fyziologicky kyslé hnojivá.
Je typicky fyziologicky kyslé hnojivo. Obsahuje 97% (NH4)2SO4 (N je 21% a S je 23 až 24%). Na neutrálnych a alkalických pôdach je síran amónny vhodný na hnojenie ku všetkým plodinám. Používa sa predovšetkým pri príprave pôdy pred sejbou alebo vysádzaním plodín. Možno ho však použiť aj na list, najmä pri zemiakoch, cibuli a hlúbovinách, kde sa uplatní aj pre obsah síry. Po aplikácii je nutné hnojivo zapraviť do pôdy, pretože inak dochádza k stratám dusíka (vyprchaním amoniaku). Na kyslejších pôdach sa toto hnojivo uplatní len pri plodinách, ktoré nie sú na kyslú reakciu citlivé, napr. zemiaky. Pri sústavnom používaní treba okysľujúci účinok síranu amónneho neutralizovať pravidelným vápnením (ak sa nepoužíva na vyslovene alkalické pôdy).
DÁVKOVANIE:
Listová zelenina: 50 - 60 g na m2.
Koreňová zelenina: 40 g na m2.
Cibuľová zelenina: 30 - 40 g na m2.
Zemiaky: 45 - 50 g na m2.
Drobné ovocie: 20 - 30 g na m2.
Jadroviny a kôstkoviny: 20 - 30 g na m2.
Je typicky fyziologicky kyslé hnojivo. Obsahuje 97% (NH4)2SO4 (N je 21% a S je 23 až 24%). Na neutrálnych a alkalických pôdach je síran amónny vhodný na hnojenie ku všetkým plodinám. Používa sa predovšetkým pri príprave pôdy pred sejbou alebo vysádzaním plodín. Možno ho však použiť aj na list, najmä pri zemiakoch, cibuli a hlúbovinách, kde sa uplatní aj pre obsah síry. Po aplikácii je nutné hnojivo zapraviť do pôdy, pretože inak dochádza k stratám dusíka (vyprchaním amoniaku). Na kyslejších pôdach sa toto hnojivo uplatní len pri plodinách, ktoré nie sú na kyslú reakciu citlivé, napr. zemiaky. Pri sústavnom používaní treba okysľujúci účinok síranu amónneho neutralizovať pravidelným vápnením (ak sa nepoužíva na vyslovene alkalické pôdy).
DÁVKOVANIE:
Listová zelenina: 50 - 60 g na m2.
Koreňová zelenina: 40 g na m2.
Cibuľová zelenina: 30 - 40 g na m2.
Zemiaky: 45 - 50 g na m2.
Drobné ovocie: 20 - 30 g na m2.
Jadroviny a kôstkoviny: 20 - 30 g na m2.