Používa sa v pivničných hospodárstvach na sírenie prázdnych sudov a na dezinfikáciu vzduchu a stien pivníc. Síra je dôležitým prostriedkom ošetrovania muštu a vína. Sírením sa dá krátkodobo zamedziť kvaseniu muštu. Vo víne zamedzuje pôsobenie a rozmnožovanie škodlivých mikroorganizmov. Zapálením sírneho knôtu vznikne kysličník siričitý, ktorý sa vo víne premení na kyselinu siričitú. Jeden plát sírneho knôtu postačuje na sírenie suda s objemom 1 hl. Zvoľte potrebný počet plátov podľa objemu suda. Zapáľte knôt vo vrchnej časti, vložte do suda, uzavrite zátkou tak, aby konce drôtu trčali vonku. Po 24 hodinách vyberte drôt zo suda tak, aby zbytky knôtu ostali neporušené. Ak síra na knôte úplne nezhorela, treba postup zopakovať. Pri ošetrovaní miestnosti treba knôty zavesiť do voľného priestoru v bezpečnej vzdialenosti od horľavých predmetov a zapáliť. Miestnosť treba po zapálení ihneď opustiť a dobre uzatvoriť. Po 2 hodinách ju dobre vyvetrajte. Pozor, oxid siričitý, ktorý sa vytvára, pri horení, je jedovatý!!! Spôsobuje popáleniny a poleptanie.